Tips voor optimale kniebescherming

Heb je ooit kniebeschermers gehad die gewoonweg niet goed werkten? Dan weet je hoe je knieën voelen na een dag hard werken.
Hieronder een aantal tips die je helpen met het kiezen van de perfecte kniebescherms voor optimale kniebescherming.

Bescherm je knieën voor na het werk

Als het gaat om kniebescherming zijn een aantal factoren van belang. We leggen uit hoe je de pasvorm van een kniebeschermer kunt verbeteren, welke kniebeschermers geschikt zijn voor jouw werkzaamheden en hoe verschillende kenmerken van de kniebeschermer het beschermingsniveau beïnvloeden. We geven ook een aantal tips over het onderhoud van de kniebeschermers voor een optimale levensduur.

Kniebescherming

De perfecte pasvorm voor je eigen knieën

Een kniebeschermer kan de beste op de markt zijn, maar zonder een goede pasvorm zal deze je knieën niet goed beschermen. Wat maakt dat je kniebeschermers perfect passen?

Een van de belangrijkste aspecten van een goede pasvorm, die vaak over het hoofd wordt gezien is de maat van je werkbroek. Als de broekspijpen te lang of te kort zijn zitten de kniestukkenzakken niet op de goede plek. Wanneer je dan een kniebeschermer in de kniezak doet zal deze dan te hoog of te laag zitten om de knieën goed te kunnen beschermen. Zorg er dus voor dat je een broek draagt in de goede maat.

Niet alleen de maat van een werkbroek maakt een verschil ook de snit van de broek speelt een rol. Als je knielt in een broek met rechte pijpen verschuift de stof van de knie naar de zijkant. Wanneer je hier een kniebeschermer aan toevoegt zal ook deze naar de zijkant verschuiven. Ga daarom op zoek naar een werkbroek met Twisted Leg design. Dit type broekspijpen houdt de kniestukzak op de goede plaats bij het knielen en zorgt zo voor een betere bescherming.

Een goede kniebeschermer blijft op zijn plek, of nu knielt of weer opstaan. Kniestukken die verschuiven in de kniezak  kunnen directe en lange termijn blessures veroorzaken als je knie het punt met de meeste kniebescherming ‘mist’ . De makkelijkste manier om het beschermingsniveau te verhogen is door de kniebeschermer in de juiste positie te plaatsen. Het Kneeguard systeem helpt je daarmee, omdat je de kniebeschermer in verschillende posities kunt vastzetten.

Het ontwerp van de kniebeschermer heeft een grote invloed op de pasvorm. Hij zou niet alleen de knieschijf moeten beschermen, maar ook het gebied er omheen. Een goed ontworpen kniebeschermer sluit rondom de knie aan en voorkomt dat je knie van de beschermer glijdt.

Checklist bij het zoeken naar een perfecte pasvorm:

  • Als je merkt dat je steeds aan een broekspijp of kniestukzak moet trekken om de kniebeschermer op de goede plek te krijgen is dit een indicatie dat de maat van je broek niet helemaal goed is of de kniebeschermer in de verkeerde positie zit.
  • Wanneer je een nieuwe broek past probeer deze dan niet alleen staand, maar kniel ook zoals je ook op het werk zou doen om te zien of de kniestukken op de goede plek zitten.
  • Zijn de kniebeschermers van jouw keuze geschikt voor de werkbroek die je draagt? Niet alle kniebeschermers kunnen in alle werkbroeken gebruikt worden en het mixen en matchen van verschillende merken kan het beschermingsniveau beïnvloeden.

Welke kniebescherms heb je nodig voor het werk dat je doet

Als je een vloerenlegger bent begrijpt iedereen dat je veel kniebescherming nodig hebt. Maar welk niveau van bescherming heb je nodig als je geen vloerenlegger bent? Hoe kies je de beste kniebescherming? Bij het kiezen van een goede kniebeschermer zijn er twee aspecten van jouw werkzaamheden die belangrijk zijn; het aantal keren dat je per dag knielt/opstaat en de hoeveelheid tijd die je aaneengesloten op je knieën doorbrengt.

Werk je hoofdzakelijk binnen en kniel je incidenteel? Dan is een lichte en flexibele kniebeschermer geschikt voor jou. Dit type kniebescherming zit niet in de weg tijdens het werken, maar geeft toch wat bescherming voor die enkele keer dat je knielt.
Een type 2, level 0 beschermer is dan voldoende. Bij al het werk waarbij je meer knielt is een kniebeschermer met een hoger beschermingsniveau aan te raden.

Wanneer je wel eens knielt, maar weinig tijd op je knieën doorbrengt is een set allround kniebeschermers waarschijnlijk goed genoeg. Deze geven de bescherming die je nodig hebt (kies type 2, level 1) maar zijn niet gemaakt voor intensief gebruik. Over het algemeen zijn deze kniebeschermers ook redelijk flexibel, zodat je in comfort door kunt werken als je niet knielt.

Als je vaak knielt en weer opstaat  gedurende de dag en ook lange periodes op je knieën zit heb je een stel heavy-duty kniebeschermers nodig. Het beschermen van je knieën tegen de impact is in deze situatie het belangrijkst , omdat je knieën heel wat te verduren krijgen als je keer op keer op je knieën neerkomt. Zoek naar een kniebeschermer met sterke schokabsorberende kwaliteiten.

Als je lange tijd achter elkaar op je knieën werkt, maar niet vaak opstaat (zoals vloerleggers) dan is het belangrijk dat de kniebeschermer lang op zijn plaats blijft zitten en heel dempend werkt. Dit type kniebescherming is niet ontwikkeld om een regelmatige impact te weerstaan, maar om je knieën beschermd te houden als je op de vloer bezig bent.

Tips bij het kiezen

  • Heb je ooit kniebeschermers gehad die ‘plat’ werden na een paar werkdagen? Dan is die kniebeschermer niet geschikt voor jouw werkzaamheden. Als je een kniebeschermer kiest die ontworpen is voor de hoeveelheid en tijd van het knielen zul je ook een verschil zien in de levensduur van de kniebeschermer.
  • Niet al het werk binnen hetzelfde vakgebied is gelijk, dus kniebeschermers zijn ook niet voor iedereen gelijk. Een elektricien die veel draden langs de vloer trekt knielt bijvoorbeeld veel meer dan een elektricien die gespecialiseerd is in plafondverlichting. Zij zouden beiden een ander soort kniebescherming nodig hebben; de ene heavy-duty en de ander licht en flexibel. Dus in plaats van te kijken naar het vakgebied waar je in werkt, kun je je beter laten leiden door het werk dat je echt uitvoert op een dag bij het kiezen van goede kniebescherming.
  • Heb je het gevoel dat je precies tussen wal en schip (bijvoorbeeld tussen nauwelijks knielen en af en toe knielen) en weet je niet precies welke kniebescherming je moet kiezen? Ga dan voor de beschermer die net een beetje meer bescherming biedt, je knieën zullen je dankbaar zijn!

Materiaal en ontwerp

Bij kniebeschermers is het belangrijk dat ze zijn gemaakt voor het werk dat je doet en een perfecte pasvorm hebben, maar ook het design en materiaal  van de kniebeschermer kunnen veel invloed hebben op het beschermings niveau en het comfort. Hier vind je een aantal kenmerken waar je op kunt letten bij het kiezen van de perfecte kniebeschermer.

Vorm: Een goedgevormde kniebeschermer beschermt niet alleen het midden van de knie, maar sluit aan rondom de knie om de zijkanten ook te beschermen. Zoek naar kniebeschermers met een licht gebogen ontwerp en zijkant die omhoog staan.

Bevestiging: Hoe kun je de kniebeschermer op zijn plek houden? Voor optimale bescherming kies je een kniebeschermer die is voorzien van een manier om hem in de kniestukzak vast te zetten zodat niet heen en weer schuift tijdens het werk.

Flexibiliteit: Een flexibele kniebeschermer werkt comfortabeler omdat hij zich aanpast aan de positie waar je in zit. Hou wel in de gaten dat de kniebeschermer wel het beschermingsniveau heeft dat je nodig hebt.

Ventilatie: Op je knieën werken kan soms er warm zijn. Ventilatiekanalen in het kniestuk kunnen dan een grote invloed hebben op je werkcomfort.

Schokabsorptie: Verschillende materialen reageren verschillend op impact. Innovatieve materialen zoals D30 zijn ontwikkeld om flexibel te zijn tijdens het lopen en te verstijven wanneer ze een schok krijgen. Op deze manier absorbeert het materiaal het grootste deel van de schok inplaats van uw knie.

Duurzaamheid: Sommige materialen zijn duurzamer dan andere. Een lichtgewicht schuim (zoals PE) is waarschijnlijk minder duurzaam dan en stugger materiaal zoals Polyolefin.

Onderhoud van je kniebescherms

Als je eenmaal de ideale set kniebeschermers hebt gevonden kun je een aantal dingen doen om de levensduur te verbeteren. Je kniebeschermers onderhouden zorgt er niet alleen voor dat ze langer meegaan, maar zorgt er ook voor dat de bescherming op pijl blijft. Hier onze tips:

  1. Was je werkbroek niet met de kniebeschermers nog in de zakken. We weten dat het verleidelijk is, maar je kniebeschermers gaan een stuk langer mee als je ze voor elke wasbeurt uit de zakken haalt.
  2. De meeste kniebeschermers kunnen gewassen geworden, zorg er alleen voor dat je geen agressieve wasmiddelen of heel heet water gebruikt. Handwas is het best.
  3. Vervang de kniebeschermers regelmatig. Kniebeschermers met scheuren of barsten zijn aan vervanging toe net als kniebeschermers die niet meer terugveren in hun oorspronkelijke vorm.